Βιβλιοκρισίες

Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη  

…ή αλλιώς, περί του υμνογραφικού έργου του χορωδού της ζωής Θωμά Κοροβίνη, τοιχογράφου εποχών και ψηφιδογράφου ορφανών ψυχών. Το πολυσυλλεκτικό και πολυσχιδές πεζογραφικό έργο του απεριχώρητου Θωμά Κοροβίνη δε περιχωρείται σε ένα σύντομο σημείωμα, όσο και αν είναι εκτενέστερο του συνηθισμένου -και εν τέλει τι είναι συνηθισμένο και εκτενές σε σχέση με τον Θωμά Κοροβίνη, …

Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη   Διαβάστε Περισσότερα »

Γιάννης Βασαλάκης | Ζαφείρη μη φοβάσαι, πάρε μια βέσπα.

Αφορμή για να γνωρίσω τον Γιώργο Γκόζη ήταν το «Γκουανό» του, το αγαπημένο μου από τα πονήματά του, το ξεχωρίζω για πολλούς λόγους -με αυτό άλλωστε ξεκίνησε και η προσωπική μας σχέση. Πέρα από αυτό, νομίζω ότι και συγγραφικά του ταιριάζει η μικρή φόρμα. Έτσι, χάρηκα πάρα πολύ για την κυκλοφορία αυτής της μικρής συλλογής …

Γιάννης Βασαλάκης | Ζαφείρη μη φοβάσαι, πάρε μια βέσπα. Διαβάστε Περισσότερα »

Διώνη Δημητριάδου, Fractal Art | Μια καινούργια ματιά στη σερβική λογοτεχνία

Στήλη: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500 ΛΕΞΕΙΣ Είκοσι πέντε πεζογράφοι της Σερβίας (δεκαεννέα άντρες και έξι γυναίκες) παρουσιάζονται στην πολύ προσεγμένη έκδοση (εκδόσεις Ρώμη) σε ανθολόγηση και μετάφραση από τον Γιώργο Γκόζη. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η έκδοση είναι εξ ολοκλήρου δίγλωσση (τα σερβικά μάλιστα σε κυριλλική γραφή), οπότε ταυτόχρονα εξυπηρετεί και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό …

Διώνη Δημητριάδου, Fractal Art | Μια καινούργια ματιά στη σερβική λογοτεχνία Διαβάστε Περισσότερα »

«Γενναία εμπρός» για γνωριμία με τη σερβική πεζογραφία. Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου στη Larissanet.

Η ιστορία της σερβικής λογοτεχνίας ξεκινάει με τα ανεξάρτητα θεολογικά έργα από την εποχή της δυναστείας των Νέμανιτς στον Μεσαίωνα. Κάπου εκεί οι ρίζες της χάνονται και μετά την απελεύθερωση από τους Τούρκους στον 19ο αιώνα τοποθετείται η εθνική της συγκρότηση. Έτσι λοιπόν η σερβική λογοτεχνία που έχει πλούσια λαϊκή παράδοση, ανοίγεται στα λογοτεχνικά είδη …

«Γενναία εμπρός» για γνωριμία με τη σερβική πεζογραφία. Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου στη Larissanet. Διαβάστε Περισσότερα »

Η πιο πρόσφατη βόλτα με λογοτεχνική βέσπα.

Διηγήματα με χιούμορ, συγκίνηση, νοσταλγία, χαρακτήρες καλοδουλεμένοι, κείμενα που κυλάνε γρήγορα, χωρίς περιττά φτιασίδια και προσπάθεια να εντυπωσιάσουν με στολίδια και λογοτεχνικά κόλπα. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης το περίμενα με αγωνία να το διαβάσω από την μέρα που είχα μάθει από μια ανάρτηση του Facebook ότι θα κυκλοφορήσει. Ο λόγος είναι ότι ο συγγραφέας …

Η πιο πρόσφατη βόλτα με λογοτεχνική βέσπα. Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ηλίας Μαλεβίτης για το Γενναία Εμπρός

Ο Γιώργος Γκόζης ανθολογεί και μεταφράζει τριάντα σπαράγματα από το έργο ισάριθμων περίπου Σέρβων συγγραφέων, που παρότι αποσπάσματα μεγαλύτερων έργων καταφέρνουν να λειτουργούν σχεδόν ως αυτόνομα κείμενα. Όπως γράφει κι ο ίδιος, τα επιλεγμένα αυτά κείμενα στη δίγλωσση έκδοση προέρχονται από τη σερβική πεζογραφία του εικοστού αιώνα, κι όπως όλα δείχνουν τα συγκεκριμένα κείμενα φτάνουν …

Ο Ηλίας Μαλεβίτης για το Γενναία Εμπρός Διαβάστε Περισσότερα »

{ ΕΡΩΣΙΤΕΧΝΗΣ, της Μαρίνας Καρτελιά }

Καταπιάνομαι να γράψω γρήγορα για το βιβλίο αυτό, μη μου ξεφύγει τίποτε. Μη μου ξεφύγει αυτή η αύρα του η ταξιδιάρικη, στη διαδρομή όμως αίματος αδικοχυμένου. Η νουβέλα αυτή που ήρθε στα χέρια μου χωρίς να την επιδιώξω, τίποτε δε χρωστά στη συγκίνηση της προηγούμενης παρουσίασης. Είναι αυτόφωτη, με φως ολόδικό της, ατμόσφαιρα περιηγητική και …

{ ΕΡΩΣΙΤΕΧΝΗΣ, της Μαρίνας Καρτελιά } Διαβάστε Περισσότερα »

Λίζυ Τσιριμώκου: “Σαν τα τρελά πουλιά”

Ο τρίτος και τελευταίος σταθμός μας είναι μια πρόσφατη αρθρωτή νουβέλα του Γιώργου Γκόζη με τον αινιγματικό τίτλο Γκουανό. Στην ουσία πρόκειται για πέντε σπαρακτικούς μονολόγους σε σκυταλοδρομία. Πέντε πρόσωπα, άντρες και γυναίκες, που τους δένει κοινή μοίρα, μιλούν εναλλάξ, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της αφήγησης και συμπληρώνοντας κυκλοδίωκτες ιστορίες που εκ …

Λίζυ Τσιριμώκου: “Σαν τα τρελά πουλιά” Διαβάστε Περισσότερα »

Θανάσης Μουσόπουλος | Οι αγίες γυναίκες της Θράκης

«Μητερικό της Θράκης – Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης», εκδ. Παρατηρητής Θράκης, 2020 Ένα από τα αξιόλογα βιβλία των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης»  είναι το έργο του Γιώργου Σ. Γκόζη «Μητερικό της Θράκης – Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης», σελ. 271. Ήδη έχω παρουσιάσει κάποια βιβλία από …

Θανάσης Μουσόπουλος | Οι αγίες γυναίκες της Θράκης Διαβάστε Περισσότερα »

Γιάννης Πατσώνης | Η αλήθεια των πραγμάτων που υπερβαίνουν την πεπερασμένη μας αντίληψη

Τα κείμενα του παρόντος αγιολογικού έργου φωταγωγούν την αλήθεια πραγμάτων που υπερβαίνουν την πεπερασμένη μας αντίληψη. Πίστη, κατά Παύλο, είναι η βεβαιότητα πως υπάρχουν όλα όσα φανερώνει η ελπίδα, περισσότερα από όσα προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις. Αυτό ισχύει για όσους εμβαθύνουν στις πολλαπλές όψεις αυτού του εγχειρήματος: Δεν απευθύνεται μόνον σε όσους επιζητούν τη δρόσο …

Γιάννης Πατσώνης | Η αλήθεια των πραγμάτων που υπερβαίνουν την πεπερασμένη μας αντίληψη Διαβάστε Περισσότερα »

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος | Μια θρακική ματιά στο «Μητερικό της Θράκης»

Ενδεχομένως να γράφτηκε και οπωσδήποτε θα επισημανθεί, ότι η λέξη «Μητερικό» ξαφνιάζει, επειδή συνηθίσαμε τα «Πατερικά» κείμενα, «Πατερικά» συναξάρια κ.λπ. και συνεχίζουμε ακόμα να απολύουμε τις ιερές Ακολουθίες στα γυναικεία μοναστήρια με τη φράση «δι’ ευχών των αγίων πατέρων ημών…». Βέβαια η συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στην ιερωσύνη θα επανέρχεται διαρκώς χωρίς να …

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος | Μια θρακική ματιά στο «Μητερικό της Θράκης» Διαβάστε Περισσότερα »

Παναγιώτης Γούτας στην Bookpress: Ο νυχτερινός στο βάθος

Σε αρκετές περιπτώσεις το πρώτο βιβλίο ενός συγγραφέα είναι ιδιαίτερα θελκτικό και αγαπητό, τόσο από το κοινό και την κριτική όσο και από τους υπόλοιπους συγγραφείς, που εκτίμησαν το ταλέντο του συναδέλφου τους. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτό το πρώτο βιβλίο είναι κατ’ ανάγκην και το καλύτερο, όμως δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Σημασία …

Παναγιώτης Γούτας στην Bookpress: Ο νυχτερινός στο βάθος Διαβάστε Περισσότερα »