Σώσε το Νερό

 

[+]

Λοιπόν Γιώργο,

αύριο κατ΄ αρχήν θα προτιμούσα να ψηφίσεις από το να μη ψηφίσεις.
Να μην είσαι ούτε παθητικά διεκπεραιωτικός και κάνεις ό,τι σου λένε, αλλά ούτε και επιθετικά απορριπτικός δίχως αντιπρόταση.

Αύριο να είσαι διεκδικητικός.
Αύριο να προτείνεις εσύ με τον δικό σου τρόπο, ξέρεις ποιόν, αυτόν τον γνωστό τρόπο της Δημοκρατίας, που όλα τα Κόμματα λένε πως τον σέβονται, αλλά κατά βάθος τον τρέμουνε.
Τρίχες, Γιώργο. Η αλήθεια είναι πως Σε τρέμουνε. Ναι, ναι, Σε τρέμουνε. Εσένα τρέμουνε. Σε φοβούνται του κερατά. Είσαι ο θεός τους. Η καρδιά τους πάει να σπάσει για πάρτη σου και την απόφασή σου μη τυχόν και πας σε κανά άλλο μαντρί αντί για το δικό τους, αλλά Σου το κρύβουνε επιστημονικά, ψύχραιμα, δεν Σου το δείχνουν και Σε παίζουνε. Σε παίζουνε και καλά, πολύ καλά θα έλεγα, με πολλούς τρόπους. Ξέρουν εκείνοι το πώς στα Κόμματα: όταν είσαι αντικείμενο παιγνίου, τότε το Κόμμα σερβίρεται ως κυρίως πιάτο με την επωνυμία Παράταξη. Αυτό είναι το Παν. Αυτό είναι το δικό τους Άπαν δηλαδή. Η Παράταξη. Άντε για μεζέ να σε φιλέψουνε και λίγο από Κίνημα – αν βέβαια το μπαλαμούτι το τραβάει ο οργανισμός σου. Τέλος πάντων, αν λοιπόν αυτό είναι το νόμιμον και το ηθικόν που είπε κάποτε μια ψυχή που έκανε νόμο την εξαίρεσή του από τη στράτευση,
τότε αύριο να μην μας πεις τί ΔΕΝ σου αρέσει.
Πες μας τί ΣΟΥ αρέσει.
Εγώ πάντως σε εμπιστεύομαι.
Το ξέρεις καλά αυτό.

Γιώργο αγόρι μου, να ψηφίσεις όποιον θέλεις, όποιον τραβάει η ψυχή σου. Η βεντάλια είναι εκτενέστατη. Προσωπικά, έχω ξεσκαρτάρει κάτι λαμέ βιογραφικά με μάστερ στο Λονδίνο, βιογραφικά από ανθρώπους που δεν έχουν -κατά δήλωσή τους πάντα- καμία ρωγμή, οπότε αφού τά ΄χουν όλα, γιατί καίγονται να με εκπροσωπήσουν; Τον πολύτεκνο υποψήφιο με την ευχή του επιχώριου Επισκόπου. Την κόρη του γιατρού που δυστυχώς δεν κατάφερε να γίνει γιατρός σαν τον μπαμπά της κι ακόμα ταλαιπωρείται το κορίτσι να τακτοποιηθεί -πρόσεξε τη λέξη, να τακτοποιηθεί με Κάπα, όχι απλώς να ταχτοποιηθεί με Χί, ας μην είμαστε τόσο χυδαίοι με όλα πια. Τον ξινό υποψήφιο με φωτογραφίες τύπου Κάρι Γκράντ, αυτόν που θα ήθελε κατά βάθος να ήταν Αμερικάνος, μα του αρέσει  στα κρυφά κι ο Μητροπάνος κι όνειρό του είναι να καταθέτει εκείνος όλα τα στεφάνια στο Ηρώο, ναι για. Τέλος πάντων, διάλεξε όποιον θες, αλλά αν θες τη γνώμη μου, όσο αντισυμβατικό κι αν θεωρείς κάποιον στην προσωπική του ζωή ή στην εικόνα του, κοίτα να είναι και αποτελεσματικός. Αύριο θα ήθελα να επιλέξεις τους ανθρώπους σας για τη γειτονιά σας, για την πόλη σας, για τον δρόμο σας, για το συλλογικό όραμα. Αν επιπλέον είναι χαμογελαστοί και γήινοι, ε τότε είσαι κούκλος και τράβα παίξε κι ένα τζόκερ.

Τέλος, Γιώργο μου, για σένα που ζεις στη Θεσσαλονίκη, τη φτωχομάνα του μυδοπίλαφου, την ερωτική συμβασιλεύουσα (συμβασιλεύουσα τίνος άραγε;), πολίτη της Συμπρωτεύσουσας -είπαμε, αν το τραβάει ο οργανισμός σου το μπαλαμούτι χαλάλι σου, κάτοικε της πιο ερωτικής πόλης και τα λοιπά και τα λοιπά, ένα σου λέω και βάλ’ το καλά στο κεφάλι σου: με νοιάζει ποιόν θα ψηφίσεις για Δήμαρχο, με νοιάζει για Περιφερειάρχη. Πιο πολύ όμως αύριο με νοιάζει να πας από το πρωί στο Δημοψήφισμα για το ΝΕΡΟ και να ρίξεις στη κάλπη με όλη σου τη δύναμη και με τα δυο σου χέρια ένα τεράστιο, υπερμέγεθες, με σουσάμι τραγανό απ’ έξω και ζουμερό από μέσα ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού της Θεσσαλονίκης, κανενός Νερού και καμιάς πόλης στον κόσμο. Για τα επόμενα 50 χρόνια το νερό που θα πίνεις εσύ, τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου να είναι Δημόσιο Αγαθό, αντί εμπόρευμα που θα σου το πουλάνε ξένοι με τους γηγενείς ατζέντηδές τους. Στην αρχή θα είναι το νερό που θα ιδιωτικοποιήσουν, μετά θα ιδιωτικοποιήσουν τη βροχή -γελάς, ε; Για διάβασε τί έγινε στη Βολιβία-, ύστερα θα θελήσουν να ιδιωτικοποιήσουν τη θάλασσα, κατόπιν τον αέρα, έπειτα το περαστικό το σύννεφο, τα όνειρα, τις σκέψεις. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λέει ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998 Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαμαράγκου. Φαντάζομαι θα ξέρεις ποιά ήταν και η απάντησή του. Η δική σου απάντηση να είναι εκείνη που θα την δώσεις εσύ αύριο με την παρουσία σου στο Δημοψήφισμα, απάντηση αντίθετη στο πουλημένο νερό.
Όλος ο πλανήτης σε παρακολουθεί από κοντά κι ας μην το ξέρεις ίσως και όλος ο Πλανήτης είναι με το μέρος σου. Εγώ πάντως σε εμπιστεύομαι. Το ξέρεις καλά αυτό.

Κι αν τυχόν προσπαθήσει να σου κλείσει κανείς το Δρόμο, γιατί κάτι τέτοιο πήρε τ΄αυτί μου σήμερα το πρωί, να του πεις ότι δεν σου αρέσει να σου κλείνουν τον Δρόμο κι ότι θά ‘χουν να κάνουν μαζί μου.

Με την αγάπη μου,
Ο καλός σου φίλος,
Μάκης ο Μπουλντού”.

[+]