Τελλος Φιλης, ενα Βιβλιο για το Σαββατοκυριακο.

Ένα βιβλίο για το Σαββατοκύριακο.
O ποιητής Τέλλος Φίλης για το “Αφήστε με να ολοκληρώσω”,
5 Απριλίου 2014.

Με τίτλο μια απο τις εμβληματικές φράσεις του τηλεοπτικού αυτισμού που ακόμη ισχυρίζονται κάποιοι ότι είναι “συζήτηση” και θέμα τη ζωή στη Σαλονίκη, είναι το πιο ενοχλητικά διασκεδαστικό βιβλίο που διάβασα τελευταία. Ενοχλητικό γιατί το γέλιο μου, που ακολουθούσε κάθε σελίδα αυτού του μικρού βιβλίου με τα 18 διηγήματα, πάγωνε κάθε φορά που κατανοούσα ότι ο Γιώργος δεν γράφει κάτι που άκουσε από κάπου, κάποτε, αλλά τα έχει ζήσει, όπως κι εγώ, όπως κι όλοι της γενιάς μας.
Η διαφορά εδώ είναι ότι πολύ σύντομα -και ομολογώ περίτεχνα- απομακρύνεται και τα απομονώνει, ώστε ο σχολιασμός του να είναι πραγματικά απολαυστικά κι υπόγεια σαρκαστικός, μα και με κομψότητα συναισθηματικός, όπως αξίζει στην εποχή που όλοι μας ήμασταν κάτι άλλο από αυτό που κάναμε.

Ο Γκόζης είναι συγγραφέας αλλά κι υπαρκτό πρόσωπο.
Είναι ο διπλανός μας στο λεωφορείο, στο μπροστινό τραπέζι στο καφέ, ο συμμαθητής μας που χαθήκαμε κι ο χειροκροτητής στην ίδια συγκέντρωση που πήγαμε κι εμείς κάποτε.
Μόνο που σε αντίθεση με μας, τόλμησε να εκδώσει σε βιβλίο όλα τα τερτίπια που εμείς πιθανά τα κρατάμε ασχολίαστα μέσα μας.
Να τα κάνει λογοτεχνικές συνεδρίες αυτοκριτικής, για θεραπευτικούς λόγους, μιας γενιάς που επειγόντως οφείλει να ξεκολλήσει απο τα περιττά συμπτώματα μιας άχρηστης πια παθογένειας και να προχωρήσει μπροστά, με όποιο κόστος.
Το ύπουλο και τόσο θεσσαλονικιώτικα αναγνωρίσιμο χιούμορ του, βοηθά ακόμη πιο πολύ στην αποθεραπεία. Το συνιστώ ειδικά σε όσους έχουν καιρό να χαμογελάσουν.

Ιδανικός τόπος ανάγνωσης καφέ με θέα τον Θερμαϊκό.