ΠΟΝΤΙΚΙ Art, ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΠΡΟΥΤΖΑΚΗΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1927 στις 21-07-2016

Κυκλοφορούν με ελληνική υπογραφή

Πριν από μερικά χρόνια είχε διενεργηθεί μια ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία κατέληγε ότι περίπου ένας  στους δυο Έλληνες δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο. Αντίθετα, πολλοί είναι οι Έλληνες συγγραφείς που αναζητούν στο σχετικά διαβαστερό υπόλοιπο 50% των ομόγλωσσών  τους υποψήφιους αναγνώστες.  Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους και για όλα και ιδιαίτερα για τον χώρο του βιβλίου. Η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία ωστόσο δεν περιορίζουν τη γραφή ή την ποιότητα. Πολλά, δε, από τα νέα βιβλία εμπνέονται από την εποχή της κρίσης. Το τι θα βγει από αυτό, δεν θα το μάθουμε αυτό το καλοκαίρι, αλλά κάποιο από τα – ελπίζουμε ευτυχέστερα –  επόμενα…    Αυτό το καλοκαίρι, στις διακοπές σας,  μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας έναν ή και περισσότερους Έλληνες συγγραφείς!
Γιώργος Γκόζης
Γκουανό
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 78
Πορτρέτο μιας πατρίδας, τοιχογραφία μιας εποχής, η επιτομή της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας μέσα από πέντε διαδοχικές αφηγήσεις, όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Η ζωή τριών γυναικών και δύο ανδρών και το κοινό αόρατο νήμα που τους ενώνει. Από τις μικρές τους γειτονιές μέχρι τη Μεγάλη Πολιτεία, ο Κοσμάς και η Ασπασία με τη Σταυρούλα, ο Γιώργος και η Κατερίνα, αφηγούνται το χρονικό της προσωπικής, αλλά και της συλλογικής μας ενηλικίωσης.
Το βιβλίο ακολουθεί τους χαρακτήρες σε όλη τους τη μυθοπλαστική διαδρομή, άλλοτε με ακρίβεια κι άλλοτε με οικονομία. Το «Γκουανό» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παραμύθι, με τα καλά κρυμμένα μυστικά του, βγαλμένα κατευθείαν από το σεντούκι της μνήμης.